dimanche 31 août 2008

Packaging of the week: Ecolean Sustainable Packaging

Via Ecolect



Ecolean makes a packaging system that uses a material which is based on calcium carbonate (aka, made from a chalk). They are calling their patented material “Calymer” and it consists of 40% calcium carbonate, natural chalk and polymers (PE and PP) as the binding agent. The packages are manufactured and printed by Ecolean in accordance with each food producer’s instructions. They are then delivered on reels to the factory (who will be adding the contents), hygienic and hermetically pre-sealed. Their Calymer material should not be confused with biodegradable plastics on the market as they follow a different life-cycle. According to their site, upon disposal, a used Calymer package can either be recycled as a traditional plastic or “recovered as energy by incineration.”

The Ecolean Calymer material comes with a full Food Contact Approval Certificate and has improved organoleptic properties over traditional plastic packaging options, meaning that it will preserve the freshness and protect the containers contents longer. The system requires a their proprietary production line with filling machines and packing stations. The filling machine opens, fills and re-seals the packages in 2.4 seconds. Although their Ecolean packaging is available with the system, the Calymer material itself is not for sale.

Product Diversification Catalogue

---

samedi 30 août 2008

Listériose : des «emballages intelligents» pour éviter la contamination

La crise de la listériose aurait pu être évitée, ou du moins atténuée, si l’industrie agroalimentaire canadienne s’était con­vertie plus tôt au dernier cri en matière d’emballage, les «emballages intelligents», déplore un spécialiste.
--
Selon Islem Yezza, de l’Institut de technologie des emballages et du génie agroalimentaire (ITEGA), au collège Maisonneuve, la technologie des emballages a beaucoup progressé au cours des dernières années. «Cela ne joue plus seulement un rôle de barrière, comme avant. (…) Ce que cet épisode de listériose nous dit, c’est qu’il nous faut des emballages qui donnent des informations (sur la qualité du produit emballé) que le consommateur peut voir.»
--
Et il est maintenant possible, dit-il, de fabriquer des emballages qui détectent certains microbes et avertissent l’acheteur éventuel que leur contenu est contaminé. L’entreprise américaine Sira Technologies, par exemple, produit des emballages dont le code barre se brouille lorsque la viande est infectée. Ces étiquettes intelligentes ne pourraient évidemment pas prévenir l’infection, mais elles éviteraient que de fortes doses de microbes atterrissent dans nos assiettes.
---
Or, poursuit M. Yezza, dont le travail consiste à sensibiliser l’industrie à ces percées technologiques, «nous sommes très en retard par rapport à ce qui se fait en Europe (...où), avec la crise de la vache folle, les gens portent vraiment attention à ça. (…) Ici, il y a un potentiel, mais il faudrait une vision à plus long terme et arrêter d’attendre que le problème survienne pour agir.»
--
M. Yezza espère que la crise de la listériose servira au moins à ouvrir les yeux de l’industrie. «Évidemment, ces emballages coûtent plus cher. Mais avec tout ce qui vient de tomber sur Maple Leaf, cela montre qu’attendre peut coûter très cher aussi…» Aux États-Unis, dit-il, le marché des emballages intelligents croit au rythme de 30 % par année.
---Il n’a pas été possible, hier, de s’entretenir avec le Conseil de la transformation agroalimentaire du Québec pour avoir l’opinion de l’industrie dans son ensemble. Chez l’entreprise Olymel, cependant, le porte-parole Richard Vigneault dit que ces emballages intelligents ne sont pas utilisés. La compagnie, dit-il, prend toutes les précautions nécessaires et a des experts qui demeurent «à l’affût» de ce genre d’innovations, mais ceux-ci n’en ont apparemment pas encore trouvé qui fasse l’affaire.

«Si Olymel avait connaissance d’un emballage qui permet de faire ces choses-là, on le considérerait sérieusement, c’est certain», dit-il.

Source : Jean-François Cliche, Le Soleil, Québec
À lire ou à relire :
Crise de la Listeria : l’emballage intelligent à la rescousse

Des emballages intelligents à la rescousse?
---

jeudi 28 août 2008

Paksense: Enabling Better Quality and Safety Decisions


PakSense time and temperature monitoring labels are flat, about the size of a sugar packet, and are able to digitally record time and temperature of a product.s environment during the entire distribution cycle. Acceptable temperature range specifications are pre-programmed into each label by PakSense and can be customized for each product application, such as meats, seafood, produce or pharmaceuticals. The user simply snaps the corner of the label to activate it and attaches it to product. Labels are encased in food-grade packaging, are waterproof, and can record data for up to eight weeks. Each label is identified by a unique serial number. PakSense TXi Labels are easy to use and provide incredible insight into what happens to product during distribution.


mercredi 27 août 2008

TRACEO® : à la « track » de la rupture de la chaine du froid

La société française Cryolog a mis au point une solution très innovante : Traceo, un indicateur microbiologique de rupture de la chaîne du froid. Il s’agit d’une étiquette qui indique par la couleur une accumulation de ruptures de la chaîne du froid.


Traceo est une étiquette adhésive dont le principe est basé sur l’intégration d’un indicateur Temps/Températures. Elle combine deux outils : un témoin qui informe par une lecture intuitive le consommateur de l’état de fraîcheur du produit et un film intelligent qui permet de bloquer la lecture des codes-barres si le produit n’a pas été correctement conservé. Cette étiquette exploite une réaction biologique déclenchée par la présence effective d'une flore bactérienne, le but étant d'empêcher la lecture du code barres et donc le passage en caisse.

Traceo s’adapte à une large gamme de produits thermosensibles dans l’agroalimentaire et dans l’industrie pharmaceutique et apporte une solution d’ensemble, du protecteur au consommateur, au problème de santé publique qu’est la rupture de chaîne du froid. Les applications les plus concrètes de TRACEO® sont :

  • Le traçage des produits alimentaires frais en grande distribution
  • Le suivi des plateaux repas et des bacs de restauration dans le secteur de la restauration hors foyer
  • La surveillance des produits pharmaceutiques thermolabiles (vaccins, poches de sang, produits de diagnostic...)
-

lundi 25 août 2008

XtendLife : la conservation maîtrisée des produits de boulangerie emballés !

Xtendlife, développé par le groupe Lesaffre, est une nouvelle alternative à l’utilisation des conservateurs artificiels.

  • La maîtrise de la durée de vie : XtendLife garantit l'absence de moisissure sur le pain de mie jusqu'à la date limite de consommation, et ce, quelque soit la période de l'année ou les conditions climatiques.

  • L'allongement de la durée de vie : XtendLife allonge la durée de vie des produits de panification emballés, permettant d'espacer les fréquences d'approvisionnement des points de vente et ouvrant de nouveaux marchés.

  • Une formulation "Clean Label" : XtendLife n'est pas considéré comme un conservateur. Son étiquetage se résume par exemple à "farine fermentée déshydratée, correcteur d'acidité...". Cela représente un véritable "plus" à l'heure où les consommateurs sont très attentifs à ce qu'ils mangent.
Au salon Europain, le salon mondial de la Boulangerie, XtendLife a décroché le prix de l’innovation 2008.
---

samedi 23 août 2008

Protecting Your Meat From oxygen

John Solomon is business development leader, specialty foods and consumer goods for Multisorb Technologies. He has 12 years experience in the packaging industry for food service and retail applications.

How does oxygen degradation affect meat?
---
JS: Oxygen exposure degrades and spoils food in four main ways: colour oxidation, flavour oxidation, lipid or fat oxidation and microbiological spoilage. Colour change is the main reason to regulate the oxygen content of meat packaging—usually a loss of redness in products such as ham or turkey. Consumers see this as signs of aging, possible mishandling or potential spoilage.

Various microorganisms can also produce colour changes in food. Pseudomonas turn it yellow, green, or red. Bacilli blacken food. Yeasts typically form white colonies on meat, or create red to pink discoloration in sea food. Fungi can exhibit a wide range of watersoluble colors. Temperature and packaging integrity play a role in the rate at which food degrades. But most of the pathogens—or organisms that cause disease—that spoil meat need oxygen to survive. (Processed meats are formulated to combat the growth of anaerobic pathogens that can live without oxygen.) Microbiological spoilage can go undetected in packaging, and in extreme cases pathogens can multiply to levels that cause food poisoning.

Ham packed with oxygen sorbents had lower counts of yeast, mould and psychrotrophic bacteria than meat without. The product looked better, as it turned grey more slowly.

A slimy texture can form on meat as bacteria grow, giving an unattractive iridescent ‘shine’. Putrefaction occurs as bacteria break down the proteins, creating foul odours that taint flavours. Pseudomonas, bacilli, and fungi hydrolyse proteins, giving food a bitter and offensive taste, and loss of nutrition. The biochemical oxidation of fatty acids can affect both colour and flavour. Food will also become rancid through the hydrolysis of triglycerides. Each of these degradation processes can be slowed by oxygen sorbents inside processed-meat packaging.

What methods are available to combat and control oxygen degradation and food spoilage?

JS: Modified-atmosphere packaging (MAP) techniques replace the air in the container by flushing it with nitrogen (N2) or carbon dioxide (CO2). The tray is then sealed with a plastic film. MAP will always leave some oxygen behind, and more oxygen will seep through the plastic film. Sorbents can eliminate both the residual oxygen and the additional gas that seeps in over the expected shelf life of the product.

How can the removal of oxygen in packaging enhance brand appeal?

JS: With the oxygen removed, the natural colour of meat can be preserved for several weeks. The redness of cured meat is faint. It’s easily oxidised by a free-radical reaction that’s started by light. So it’s important to remove oxygen before the product is exposed to daylight or display lighting. That way, it will keep an appealing and healthy appearance. If not, the colour will fade within a few hours of packaging. The product will turn completely brown or grey within a few days. There are other less-obvious benefits to removing oxygen: natural aromas and flavours are retained; rancidity is minimised.

How can sorbents increase shelf life?

JS: Removing oxygen also slows spoilage by aerobic microorganisms, including yeasts, bacteria and moulds. For example, users of Multisorb’s Outgredients oxygen sorbents say shelf lives sometimes double.
The objective is to pull the oxygen level down to 100ppm within a few hours, and to zero within 24 hours. This avoids rapid discolouration in meats. Storage life is extended. Pseudomona bacteria that spoil food can’t grow as there’s not enough oxygen.

How can oxygen sorbents enhance MAP?

JS: Oxygen sorbents are not alternatives to MAP. In fact, the two processes complement each other to produce even better results. MAP lines using Multisorb’s Outgredients have been found to operate faster and better.
For example, Cornell University tested packaged ham with and without oxygen sorbents over 79 days. (The meat was N 2:CO2 (70:30) back-flushed, vacuum, and atmospheric pressure packed.) Ham packed with oxygen sorbents had lower counts of yeast, mould and psychrotrophic bacteria than meat without. The product looked better, as it turned grey more slowly. In the middle and late stages of the experiment, you could easily see that the ham was redder.

Are Outgredients necessary for products packaged in plastic?

JS: All plastics are permeable to gas. Oxygen transmission rates of lidding films used in vacuum packaging are low. Typically they’re around 40cc/m /24h/atm at 25°C at 100 percent rh. But rates of 5 to 50cc/m 2/24h/atm have been recorded. Over time enough oxygen will seep into a plastic pack to discolour meat. Of course, you could use aluminium-foil laminate as the metal layer is impervious to gas. But many consumers like to see meat before they buy it. The metal may block the oxygen, but it also hides the meat. So clear film is still necessary, and oxygen ingress is unavoidable.

How are oxygen sorbents placed inside packaging?

JS: Asian consumers look for the sorbent inside packaging and will not buy food where a sorbent cannot be easily seen. For these applications Outgredient sachets can be dropped into the package. But North American and European consumers aren’t used to loose components inside packaging so there are alternatives. Self-adhesive oxygen sorbents can be discreetly applied to the underside of lidding stocks, and hidden under outside branding labels. Consumers don’t usually see them.

Are they safe?

JS: Sorbents are made with food-safe ingredients. They’re resinbonded and don’t leak or spill if sliced open with a knife.

Source: Asia Food Journal
---

vendredi 22 août 2008

Crise de la Listeria : l’emballage intelligent à la rescousse

Les autorités de santé publique du Canada ont confirmé, vendredi, un troisième décès possiblement imputable à une virulente infection bactérienne, la listériose, qui a atteint au moins 17 personnes à travers le Canada.

La société torontoise de fabrication alimentaire Maple Leaf, qui a retiré cette semaine plusieurs produits de viande emballés du marché et fermé temporairement l'usine où la bactérie responsable de la maladie a été détectée, est pour le moment considérée comme la source probable.

Je suis avec d’autant plus d’intérêt ce dossier qu’à la mi-septembre, je dois donner une conférence à Toronto sur les emballages intelligents et actifs dans l’industrie des viandes. Un symposium organisé par le conseil des viandes du Canada (voir ici la présentation: Active and intelligent packaging for meat industry).

Active/intelligent packaging for meat industry
---
La solution à ce type d’intoxication alimentaire peut se trouver dans l’emballage. Le temps où les emballages ne jouaient qu'un rôle de barrière inerte et imperméable entre l’aliment et l'environnement extérieur est révolu. Les progrès technologiques ont permis le développement des emballages actifs et des emballages intelligents. Ces derniers surveillent et contrôlent l'évolution des conditions dans lesquelles un produit alimentaire a été emballé. Ils fournissent également des informations complémentaires sur la qualité du produit pendant toutes les étapes de transport et de stockage précédant sa consommation.

Cette crise alimentaire qui pourrait traumatiser les consommateurs canadiens devrait convaincre de l’utilité et de la pertinence des indicateurs intelligents sur les produits les plus sensibles. En proposant des dispositifs d’information qui «parlent» directement au consommateur, les emballages intelligents devraient permettre de garantir la qualité et la sécurité des produits jusqu’au consommateur.

L’investissement nécessaire pour le développement et la généralisation de ce type d’emballage est finalement peut-être plus rentable qu’il n’y parait. En effet, ces nouveaux emballages, en plus de sauver des vies, prémuniraient les industriels de l’agro-alimentaire des pertes considérables occasionnées par le rappel massif de leurs produits, sans compter l’impact négatif que cela peut causer à leur image de marque.

Ci-dessous un exemple d’étiquette intelligente qui pourrait être utilisée afin de prévenir un tel empoisonnement alimentaire.


The Food Sentinel System™ (SIRA Technologies, California, USA) is a biosensor system capable of continuous detection of pathogens in food packages. In this system, a specific-pathogen antibody is attached to a membrane-forming part of the barcode. The presence of contaminating bacteria such as Salmonella sp., Escherichia coli 0157:H7 and Listeria monocytogenes will cause the formation of a localized dark bar, rendering the barcode unreadable upon scanning.

mercredi 20 août 2008

Emballages emballants pour l'environnement

Les emballages de produits alimentaires jouent un rôle essentiel dans la conservation du produit, sa manutention, sa protection et pour fournir l'information au consommateur. À l'heure actuelle, les aspects environnementaux prennent de plus en plus d'importance. En fait, c'est un défi majeur qui attend les entreprises de transformation qui doivent intégrer tous ces aspects.

Que faire alors? Comme l'expliquait M. Islem A. Yezza, chargé de projet à l'Institut de technologie des emballages et du génie alimentaire, le 7 février dernier lors de la Journée d'information en transformation alimentaire, certaines entreprises se tournent vers l'analyse des cycles de vie, une approche qui permet d'inventorier les impacts d'un produit sur l'environnement pour identifier ce qui peut être amélioré. Pour l'emballage, par exemple, il peut s'agir d'en réduire la quantité, mais aussi de choisir des matériaux dont l'empreinte environnementale est moindre (origine, volume, facilité de recyclage, etc.)…Lire suite

Packaging of the week: Mr Clean Eco


Mr. Clean Eco proposes a new green approach to Mr. Clean, in keeping with consumer demand for more sustainable products. The label clearly describes the proposal. The barcode represents a new way of describing the material and recycling conditions for the packaging. The consumer returns unsorted bottles to a recycle point at the local shopping center. The Magic of the barcode is that it enables the Automated recycling point to identify the bottle (material, chemical content, colors...), sort it, shred it and dump it in the appropriate mass transportation hopper. This reduces sorting and shipping costs in the recycle value chain as well as enabling coupon based rewards to be issued to the recycling consumer for use in the store for products by the same manufacturer. The system can be used by the manufacturer to gain credit for recycling as the amount of returned bottles is now known. It could also be used to avoid (future) costs levied against Retailers and Brands for the cost of county recycling programs. The design reflects a more modern approach to Mr. Clean. New man if you like, more sensitive and refined. The use of translucence invokes a more sensuous feeling in the product as does the subtle tilting of the form to imply dynamic movement - fitting for a strong man like Mr. Clean. Careful attention has been paid to the recycling issues. There is no label, the graphics are printed directly onto the packaging to eliminate problems in the recycling process and increase the yield of recycled pure materials. This has in turn driven a new fresher look for the Mr. Clean brand.

mardi 19 août 2008

Japon: l'empreinte carbone affichée sur les emballages

D’après l’AFP, le gouvernement japonais a invité mardi les fabricants à afficher sur les emballages d'articles du commerce la quantité de dioxyde de carbone (CO2) émise, de leur production à leur livraison en rayon, afin de responsabiliser les industriels, les détaillants et les consommateurs.

Divers produits courants, allant du soda au détergent, feront apparaître, sur leur étiquetage, la quantité de CO2 rejetée avant qu'ils n'arrivent dans le panier de la ménagère, une information appelée "empreinte carbone".

Selon un exemple cité par le ministère de l'Économie, du Commerce et de l'Industrie, pour un paquet de chips dont l'empreinte carbone est de 75 grammes de CO2, 44% proviennent de la culture des pommes de terre, 30% de la transformation des ingrédients en chips, 15% du processus d'emballage, 9% du transport jusqu'au point de vente et 2% de la mise en rayon du produit.

De telles mentions à vocation écologique ont déjà été instaurées au Royaume-Uni et en France.

Ces initiatives inspireront-elles le gouvernement Québécois?
--